![]() ![]() Rönnbärsgelé med äppleRönnbärsträden är vackra att se på, både när de blommar och har bär. Dessutom kan man göra god, syrlig gelé av bären. Du behöver
Gör så här:Rensa och skölj bären, blanda gärna med äpplen i bitar så blir gelén mildare. Koka upp vattnet och lägg i bären och äpplena. Koka under lock i 10 minuter och pressa under tiden bären mot grytans sidor. Häll sedan upp massan i en silduk och låt självrinna. Gör därefter ett geléprov: blanda 1 tesked avrunnen saft med 1 tesked brännvin. Om massan geléar sig efter 1/2-1 minut är provet bra. Tillsätt annars pektin efter anvisningar på förpackningen. Mät upp saften och låt koka i 5 minuter. Tillsätt sockret i omgångar och rör om. Koka utan lock, utan omrörning i cirka 10 minuter. Gör ett geléprov. Om gelén inte är färdig får den koka lite till. Skumma av och häll ända upp i varma små burkar och tillslut. ![]() ![]() ![]()
|
|