Quinoasallad med havtorn och marinerade bönor

Visst kan man använda bär även i matlagningen! Havtorn passar perfekt i en sallad och ger massor av färg och smak.

Du behöver

Sallad

  • 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 100 g havtorn
  • 1/2 rödlök

Bönmarinad

  • 4 dl blötlagda, kokta svarta bönor, eller konserverade
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 3 msk hackad mynta
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk grovhackade sultanrussin

Gör så här:

Bönmarinad:

Tvätta citronen och skär strimlor av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda försiktigt med bönor, olivolja, svartpeppar och salt. Låt gärna stå över natten. De bönor som blir över passar bra som tillbehör till många rätter och kan förvaras några dygn i kylskåp.

Sallad:

Låt havtornsbären tina om de är frysta. Koka upp vattnet. Skölj quinoan i varmt vatten och koka sedan med vatten och salt i cirka 15-20 minuter på låg värme under lock. Ställ åt sidan. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skala rödlöken och skär den i tunna halvmånar. Halvera körsbärstomaterna.

Häll dressingen över quinoan och blanda försiktigt ner körsbärstomater, havtorn, lök och två deciliter av bönorna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Bagels

Läckert segt. Favoritbrödet som både kokas och gräddas i ugn. Fyll med favoritpålägg för en lyxig macka.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...