Quinoasallad med havtorn och marinerade bönor

Visst kan man använda bär även i matlagningen! Havtorn passar perfekt i en sallad och ger massor av färg och smak.

Du behöver

Sallad

  • 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 100 g havtorn
  • 1/2 rödlök

Bönmarinad

  • 4 dl blötlagda, kokta svarta bönor, eller konserverade
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 3 msk hackad mynta
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk grovhackade sultanrussin

Gör så här:

Bönmarinad:

Tvätta citronen och skär strimlor av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda försiktigt med bönor, olivolja, svartpeppar och salt. Låt gärna stå över natten. De bönor som blir över passar bra som tillbehör till många rätter och kan förvaras några dygn i kylskåp.

Sallad:

Låt havtornsbären tina om de är frysta. Koka upp vattnet. Skölj quinoan i varmt vatten och koka sedan med vatten och salt i cirka 15-20 minuter på låg värme under lock. Ställ åt sidan. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skala rödlöken och skär den i tunna halvmånar. Halvera körsbärstomaterna.

Häll dressingen över quinoan och blanda försiktigt ner körsbärstomater, havtorn, lök och två deciliter av bönorna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Midsommar

Jordgubbar och choklad i godaste midsommarkakan!

Ingen midsommar utan gubbar! Vi förnyar kvällen med en somrig jordgubbcheesecake med daim och massor av krossad choklad!

Matjessill, färskpotatis och västerbottenostpaj … Visst är det klassiker till midsommar. Men utan jordgubbar blir det ändå ingen riktigt midsommarafton!
Ändå kan det vara gott att variera traditionerna lite och prova några nya recept på gubbar. Räknar du med många gäster eller serverar buffé kan det passa med flera jordgubbsrätter på dessertbordet.
Klassisk jordgubbstårta passar alltid, gärna i långpannan om det är många gäster. (Är det bråttom kan du sno ihop en snabb-jordgubbstårta, eller en enkel jordgubbsdessert istället!)
Annars passar en riktigt god jordgubbscheesecake perfekt efter den salta midsommarmaten. Vi som älskar choklad väljer en nykomponerad sommarcheesecake med daim, choklad och jordgubbar!
Riktigt god midsommar önskar pepparochsalt.se!

 midsommarrecept.se

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Kladdkakor

Lyxig kladdkaka

Dags för en härlig långfika i helgen? Prova nya, goda recept på kladdkaka med jordnötter!

kladdkakor.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...