Quinoasallad med havtorn och marinerade bönor

Visst kan man använda bär även i matlagningen! Havtorn passar perfekt i en sallad och ger massor av färg och smak.

Du behöver

Sallad

  • 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 100 g havtorn
  • 1/2 rödlök

Bönmarinad

  • 4 dl blötlagda, kokta svarta bönor, eller konserverade
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 3 msk hackad mynta
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk grovhackade sultanrussin

Gör så här:

Bönmarinad:

Tvätta citronen och skär strimlor av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda försiktigt med bönor, olivolja, svartpeppar och salt. Låt gärna stå över natten. De bönor som blir över passar bra som tillbehör till många rätter och kan förvaras några dygn i kylskåp.

Sallad:

Låt havtornsbären tina om de är frysta. Koka upp vattnet. Skölj quinoan i varmt vatten och koka sedan med vatten och salt i cirka 15-20 minuter på låg värme under lock. Ställ åt sidan. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skala rödlöken och skär den i tunna halvmånar. Halvera körsbärstomaterna.

Häll dressingen över quinoan och blanda försiktigt ner körsbärstomater, havtorn, lök och två deciliter av bönorna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

Vi älskar pasta! En riktigt klassisk carbonara hänger på ingredienserna. Välj din favoritspagetti, en god skinka eller bacon och fin parmesanost. Vi lovar att middan blir lyckad! Elegant och kryddigt blir carbonara med chorizo och ruccola. Och vill du göra det lätt en vardag är enkla carbonaran med skinka fint! Eller så lagar du oststinn pasta carbonara med färskost och basilika. Helt rätt till helgen!

 pastarecept.nu


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...