Quinoasallad med havtorn och marinerade bönor

Visst kan man använda bär även i matlagningen! Havtorn passar perfekt i en sallad och ger massor av färg och smak.

Du behöver

Sallad

  • 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 100 g havtorn
  • 1/2 rödlök

Bönmarinad

  • 4 dl blötlagda, kokta svarta bönor, eller konserverade
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 3 msk hackad mynta
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk grovhackade sultanrussin

Gör så här:

Bönmarinad:

Tvätta citronen och skär strimlor av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda försiktigt med bönor, olivolja, svartpeppar och salt. Låt gärna stå över natten. De bönor som blir över passar bra som tillbehör till många rätter och kan förvaras några dygn i kylskåp.

Sallad:

Låt havtornsbären tina om de är frysta. Koka upp vattnet. Skölj quinoan i varmt vatten och koka sedan med vatten och salt i cirka 15-20 minuter på låg värme under lock. Ställ åt sidan. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skala rödlöken och skär den i tunna halvmånar. Halvera körsbärstomaterna.

Häll dressingen över quinoan och blanda försiktigt ner körsbärstomater, havtorn, lök och två deciliter av bönorna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...