Quinoasallad med havtorn och marinerade bönor

Visst kan man använda bär även i matlagningen! Havtorn passar perfekt i en sallad och ger massor av färg och smak.

Du behöver

Sallad

  • 4 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g körsbärstomater
  • 100 g havtorn
  • 1/2 rödlök

Bönmarinad

  • 4 dl blötlagda, kokta svarta bönor, eller konserverade
  • 1 citron
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt

Dressing

  • 2 msk rapsolja
  • 1 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 3 msk hackad mynta
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk grovhackade sultanrussin

Gör så här:

Bönmarinad:

Tvätta citronen och skär strimlor av det yttersta skalet. Pressa ur saften. Blanda försiktigt med bönor, olivolja, svartpeppar och salt. Låt gärna stå över natten. De bönor som blir över passar bra som tillbehör till många rätter och kan förvaras några dygn i kylskåp.

Sallad:

Låt havtornsbären tina om de är frysta. Koka upp vattnet. Skölj quinoan i varmt vatten och koka sedan med vatten och salt i cirka 15-20 minuter på låg värme under lock. Ställ åt sidan. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Skala rödlöken och skär den i tunna halvmånar. Halvera körsbärstomaterna.

Häll dressingen över quinoan och blanda försiktigt ner körsbärstomater, havtorn, lök och två deciliter av bönorna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com


Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

Småkakor i butikshyllan är ett sorgligt kapitel. Speciellt om det handla om fyllda bitar. Tillsatserna haglar och smaken lyser med sin frånvaro. Men det är lätt att göra egna mazariner. Smörjer du bara formarna noga kan du baka klassiska mazariner eller goda äppelmazariner utan större besvär. Oavsett om du river egen mandel eller utgår från mandelmassa får du bakverk långt godare än de plastiga butikskakorna.

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...