Paj med blåbär och hallon

Sommarens bästa bär gör sig utmärkt bra i en paj. Ut och plocka!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och sockret. Rör därefter ner ägg och mjölk och arbeta tills det precis blir till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Spara degen som blir över. Nagga botten. Låt gärna degen vila ännu en stund och förgrädda den sedan i 200 grader i 10 minuter.

Blanda blåbär och hallon med strösocker och vaniljsocker. Lägg dem i pajskalet. Strö ut potatismjölet över. Kavla ut resterna av degen och sporra eller skär ut längder som läggs som ett rutmönster över pajen. Vispa upp ägget och pensla rutmönstret. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Anghelina H.
22 juli 2012

Mycket gott paj!!!

Tack!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...