Paj med blåbär och hallon

Sommarens bästa bär gör sig utmärkt bra i en paj. Ut och plocka!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och sockret. Rör därefter ner ägg och mjölk och arbeta tills det precis blir till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Spara degen som blir över. Nagga botten. Låt gärna degen vila ännu en stund och förgrädda den sedan i 200 grader i 10 minuter.

Blanda blåbär och hallon med strösocker och vaniljsocker. Lägg dem i pajskalet. Strö ut potatismjölet över. Kavla ut resterna av degen och sporra eller skär ut längder som läggs som ett rutmönster över pajen. Vispa upp ägget och pensla rutmönstret. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Anghelina H.
22 juli 2012

Mycket gott paj!!!

Tack!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

sockerkakor.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...