Paj med blåbär och hallon

Sommarens bästa bär gör sig utmärkt bra i en paj. Ut och plocka!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och sockret. Rör därefter ner ägg och mjölk och arbeta tills det precis blir till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Spara degen som blir över. Nagga botten. Låt gärna degen vila ännu en stund och förgrädda den sedan i 200 grader i 10 minuter.

Blanda blåbär och hallon med strösocker och vaniljsocker. Lägg dem i pajskalet. Strö ut potatismjölet över. Kavla ut resterna av degen och sporra eller skär ut längder som läggs som ett rutmönster över pajen. Vispa upp ägget och pensla rutmönstret. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Anghelina H.
22 juli 2012

Mycket gott paj!!!

Tack!


Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se


Kola

Lyxigaste lördagsgodiset!

Sötsuget tar inte slut med påsken, och hemlagad kola till lördagsgodis kan väl inte vara så farligt?

Riktigt bra ingredienser som vispgrädde, smör, äkta vanilj och kanske en nypa havssalt är kanske inte receptet på hälsokost, men väl på bästa sortens lördagsgodis: smörkola. När idéerna på bra gåbortspresenter sinar passar det bra att sätta kastrullen på värmen och sedan slå in kolorna i fint papper och cellofan. Klassiska kolor som chokladkola och gräddkola går garanterat hem hos de flesta. Hårda kolor? Se upp med tandlagningarna!

 kolarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...