Paj med blåbär och hallon

Sommarens bästa bär gör sig utmärkt bra i en paj. Ut och plocka!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och sockret. Rör därefter ner ägg och mjölk och arbeta tills det precis blir till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Spara degen som blir över. Nagga botten. Låt gärna degen vila ännu en stund och förgrädda den sedan i 200 grader i 10 minuter.

Blanda blåbär och hallon med strösocker och vaniljsocker. Lägg dem i pajskalet. Strö ut potatismjölet över. Kavla ut resterna av degen och sporra eller skär ut längder som läggs som ett rutmönster över pajen. Vispa upp ägget och pensla rutmönstret. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Anghelina H.
22 juli 2012

Mycket gott paj!!!

Tack!


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se


Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

De flesta blir alldeles knäsvaga av doften av nybakat. Även om man är oerfaren i köket lyckas man lätt med frukostbullar. Vissa tar mer tid, andra går snabbare att baka. Frallor är mycket enkla att baka, men det är faktiskt frukostbullar gjorda på surdeg också! Kanske är receptet på enkelt surdegsbröd något för den som inte är så varm i förklädet? En riktig klassiker är morotsbullar som blir saftiga av rivna morötter och smakar lika bra till den värmande soppa vi så väl behöver, som till frukost.

 frukostbullar.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...