Paj med blåbär och hallon

Sommarens bästa bär gör sig utmärkt bra i en paj. Ut och plocka!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
  • 150 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

Börja med att göra pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och sockret. Rör därefter ner ägg och mjölk och arbeta tills det precis blir till en deg. Lägg i plastfolie och låt vila minst 30 minuter. Kavla ut degen tunt och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter. Spara degen som blir över. Nagga botten. Låt gärna degen vila ännu en stund och förgrädda den sedan i 200 grader i 10 minuter.

Blanda blåbär och hallon med strösocker och vaniljsocker. Lägg dem i pajskalet. Strö ut potatismjölet över. Kavla ut resterna av degen och sporra eller skär ut längder som läggs som ett rutmönster över pajen. Vispa upp ägget och pensla rutmönstret. Grädda i 200 grader i 20-25 minuter. Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Anghelina H.
22 juli 2012

Mycket gott paj!!!

Tack!


Julbröd

Hembakat vörtbröd till julbordet

Kryddiga julbröd fyller huset med doften av jul. Baka ett enkelt vörtbröd med vårt nya recept!

Smakrika bröd hör hemma på julbordet och rimmar väl med traditionell julmat. Baka med klassiska kryddor eller gör en modernare variant med julmust som bas. Ett julbröd med pomerans, anis och fänkål passar både grytan och till sillen. Kanske ett rent pomeransbröd om du vill renodla en kryddsmak? Mjuka hålkakor eller havrebröd är snabbakat och går fint till ostarna, sill eller kallskurna pålägg. Bakar du vörtbröd kan du göra ett storbak med vört som ger hela 6 fina limpor eller prova vårt nya snabbrecept på vörtbröd med julmust i degen. Enkelt och gott utan mycket knådande eller förberedelser.

 hembakatbrod.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

Gott till helgfika eller kanske lite vardagslyx? Det finns bra knep för att piffa upp de enklaste kakorna. Klassiska havreflarn med glass, smörkräm eller sylt mellan blir de riktiga minibakelser. Rulltårta i snygga skivor, gärna med lite spritsad grädde eller bär på är snabbakelsen framför andra. Gärna smaksatt med arrakssmörkräm eller romrussin… Nybakade choklad– och nötmuffins eller mjuka vinbärsmuffins… Lite spritsad grädde eller vaniljglass på toppen – Lagom mycket krångel, snyggt och gott!
För att inte tala om franska våfflor, nästan för gott för att serveras…
 

 bakakaka.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...