Blåbärspaj med honung

En god paj med mycket sommarsmak. Honung passar utmärkt till bären!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl eller potatismjöl
  • 1 1/2 msk rårörsocker eller strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller 1/2 krm vaniljpulver

Fyllning

  • 4 dl blåbär
  • 4 msk honung
  • 1 tsk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, ca 25 cm i diameter.

Mixa eller blanda samman havregryn, mjöl, socker, vanilj och smör till en en jämn deg.

Strö ut blåbären jämnt i pajformen och ringla över honungen. (Är den fast kan du värma den så blir den rinnande.) Strö över potatismjölet. Sätt in pajen i ugnen ca 5 minuter så bären kokar samman något.

Ta ut formen och strö ett lager pajdeg över bären. Stick med en gaffen i ytan så att pajdegen blandas ner lite i bären. Strö över resten av pajdegen och grädda pajen i cirka 20  minuter. Passa noga så mot slutet så att ytan inte bränns. Täck i så fall med folie eller lock.

Servera pajen nygräddad och ljummen med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Pajskal
8 maj 2021

Skriv din kommentar här!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

Du måste inte använda vanligt mjöl för att lyckas med bakningen. Med kokosmjöl och mandelmjöl blir pajdegen både spröd och full av smak. Baka en glutenfri björnbärspaj med citronrasp i fyllningen och du kommer att märka hur kokos– och mandeltonerna i degen lyfter fyllningen! Eller baka glutenfri hallonpaj med vanilj och mandelmassa, perfekt efterrätt eller lyxfika till helgen.
Gillar du mandel är en glutenfri smulpaj med äpple ett bra tips. Sen finns förstås chokladkaka av det riktigt maffiga slaget – med massor av mörk choklad. Eller kanske en klassisk kladdkaka? Fast glutenfri då…
 

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...