Blåbärspaj med honung

En god paj med mycket sommarsmak. Honung passar utmärkt till bären!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl eller potatismjöl
  • 1 1/2 msk rårörsocker eller strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker eller 1/2 krm vaniljpulver

Fyllning

  • 4 dl blåbär
  • 4 msk honung
  • 1 tsk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, ca 25 cm i diameter.

Mixa eller blanda samman havregryn, mjöl, socker, vanilj och smör till en en jämn deg.

Strö ut blåbären jämnt i pajformen och ringla över honungen. (Är den fast kan du värma den så blir den rinnande.) Strö över potatismjölet. Sätt in pajen i ugnen ca 5 minuter så bären kokar samman något.

Ta ut formen och strö ett lager pajdeg över bären. Stick med en gaffen i ytan så att pajdegen blandas ner lite i bären. Strö över resten av pajdegen och grädda pajen i cirka 20  minuter. Passa noga så mot slutet så att ytan inte bränns. Täck i så fall med folie eller lock.

Servera pajen nygräddad och ljummen med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

hembakatbrod.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se


Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

Småkakor är kakfatets absoluta storheter. Men äter man inte vetemjöl kan det låta krångligt att få till gott fika. Men just småkakor är faktiskt lättare än man tror att baka glutenfritt. Inte bara kokostoppar utan också kanelskorpor har en självklar plats till latten. Eller varför inte klassiker som glutenfria havrekakor eller knapriga chokladkakor, helt utan vetemjöl.
Själva väljer vi ett nytt recept på glutenfria kokakakor. Knäckiga och knapriga! Och lätta att lyckas med. Vill du har ett stort fikabord finns förstås både glutenfri kladdkaka, scones och äppelpaj… Men ibland är det enkla det allra godaste. I alla fall när det gäller småkakor.
 

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...